Arbetet på en begravningsbyrå är både flexibelt och serviceinriktat. Det gäller att kunna möta människor i djup kris och guida dem igenom alla beslut som ska fattas på vägen fram emot begravningsceremonin. Man behöver vara lyhörd och noggrann så att allt blir rätt från början.
Det vanligaste sättet att bli behörig till arbetet har varit att lära sig på plats av andra som redan är inne i yrket. Det finns ett omfattande regelverk av lagar kring begravningar så behovet av en utbildning har vuxit fram. Sveriges Begravningsbyråers Förbund (SBF) samarbetar sedan flera år tillbaka med studieförbundet Sensus i Göteborg där det anordnas en distansutbildning.
Utbildningen
Utbildningen är som sagt på distans och sträcker sig över 6 månader.
Det är två fysiska träffar på 2-3 dagar. En ligger i samband med starten och en ligger mitt i utbildningen. De studerande har kontakt med varandra och lärarna via en digital lärplattform. Utbildningen innefattar både teori och praktik. Den är inte CSN-grundande, men den genomförs på halvfart så det är möjligt att kombinera med arbete parallellt.
De ämnen man läser är
- Begravningskunskap
- Begravningsadministration
- Psykologi
- Juridik
- Livsåskådning
- Bemötande och försäljning
Förkunskapskrav
Det finns inga krav på speciella förkunskaper. Erfarenhet av att arbeta med människor är meriterande. Vanlig yrkesbakgrund är till exempel vårdpersonal, präster hos pastorer och socionomer. Många som söker utbildningen har redan börjat arbeta på en begravningsbyrå och ser utbildningen som en kompensutveckling som går hand i hand med lärandet på arbetsplatsen.
Framtidsutsikter
En begravningsbyrå i Sverige är oftast ansluten till SBF. De har idag cirka 450 byråer i sitt register. Många är familjeföretag som går i arv i släkten. Omsättningen av personal kan därför vara relativt låg. Man måste vara beredd på att flytta för att få en anställning. Alternativet kan också vara att starta ett eget företag. Det är flera företag som bedriver sin verksamhet online. Det öppnar nya möjligheter.
Idag sker det en stor förändring när det gäller synen på död och begravning. Det här gör att nya arbetsuppgifter tillkommer hela tiden. Vårt mångkulturella samhälle gör att verksamheten breddas på ett nytt sätt. Antalet besökare på en begravning har halverats från i snitt 50 till 25 sedan 1990-talet. Samtidigt blir det allt vanligare att man väljer en begravning helt utan ceremoni. Förändringarna betyder att man inte riktigt kan förutsäga hur framtidsutsikterna ser ut för att arbeta på en begravningsbyrå. Det enda vi säkert vet är att vi alla ska dö, men begravningarnas utformning förändras.